Unde a ajuns meciul CAT-IRS? Se departajează câștigătorul? Cât e scorul? Cititorii noștri știu deja că meciul dintre cel mai mare producător de excavatoare și cea mai temută autoritate fiscală din lume este unul de super ligă fiscală, cu miză nu doar pentru americani, ci practic pentru întrega fiscalitate internațională. Găsiți aici o scurtă prezentare tehnică a cazului de optimizare fiscală ( ”schema elvețiană” cum a fost numită), iar aici o interpretare pe înțelesul fiecăruia a contextului în care se discută și se va discuta despre prețurile de transfer din tranzacțiile intra-grup.

Așadar, unde suntem astăzi, la aproape un an de la fluierul senatorilor americani - raportul ” Strategia off-shore a Caterpillar” din 1 aprilie 2014? IRS pare să fie în formă și - după cum a fost nevoit să recunoască adversarul Caterpillar într-o informare de luna trecută - a trimis o minge puternică de peste 1 milliard de dolari, sub forma recalculării de impozit pentru 2007-2009. Deci deja IRS se pregătește să recupereze jumătate din suma pe care - arăta raportul senatorial - producătorul de excavatoare a ar fi făcut-o piedută prin aplicarea schemei elvețiene. Un miliard rămâne un miliard și evident, Caterpillar se pregătește să contratace, dar pare că nu mai are vehemența din vara anului trecut, când, sub semnul ”ca orice american, plătim ce datorăm, nimic mai mult”, dădeau ca pronostic ”mai probabil câștigul decât pierderea litigiului” .

În ianuarie, a mai primit o minge oarecum neașteptată, un ordin legal din partea unui Mare Juriu (un grup de jurați, adică reprezentanții poporului, chemați să se pronunțe asupra unei potențiale ilegalități), care a somat compania să vină cu informații referitoare la profiturile nedistribuite și la mișcările de cash între diviziile sale din și din afara SUA. Evident, CAT e nevoită să coopereze cu poporul, cu SEC ( autoriateta pieței de capital), cu IRS și cu oricine o mai fi nevoie.

Nu e de glumă, pentru că iată de ce se-ntâmplă la un alt meci cu miză, IRS-Microsoft. Într-o mișcare surpinzătoare, Fiscul american angajează una din cele mai mari firme de avocatură specializată în litigii să îl asiste în derularea investigației la gigantul IT. Evident e vorba tot de o investigație cu miză de miliarde de dolari, care incriminează tot prețurile de transfer, mai ales când vine vorba de tranzacțiile de licențiere către subsidiare din paradisuri fiscale. Doar că de data asta, Fiscul joacă, din star, în superioritate numerică.
La început și Microsoft a arătat o neobișnută dorință de luptă deschisă, cerându Fiscului, în baza liberului acces la informații publice, să dea detalii despre acest contract de nu mai puțin de 2,1 milioane de dolari încheiat cu avocații privați. O solicitare legitimă, suspectându-se că, de data asta, e voba de mai mult decât un contract de externalizare a asistenței în instanță: pur și simplu Fiscul pare că-și externalizează funcțiile de autoritate către un privat, care participă la toți pașii investigației – are acces la informații confidențiale, asistă la luarea declarațiilor etc. Cum Fiscul se fofila să dea informațiile cerute, Microsoft recurge la instanță, dar, iată că, la sfârșitul lunii februarie, părțile au anunțat încetarea procesului privind accesul la informațiile respective.

Dar faptul că Fiscul a prezentat documentele cerute nu lasă să se întrevadă cursul inevstigației propriu-zise. Din contră, vedem o Autoritate care nu se mai încurcă în detalii formale ca să obțină cel puțin o victorie de palmares și să încânte... tribunele. Da, tribunele/ publicul/ poporul sunt de fapt cheia finalului acestor meciuri. Când tribunele ajung să privească impasibil faptul că Fiscul își cheamă un prieten să joace împortriva ”adversarului”, când tribunele nu se lasă impresionate de faptul că, spre exemplu, corporația incrimanată este un mare angajator, o glorie a industriei/tehnologiei etc... înseamnă că vorbim de un joc nou. Un joc în care explicația – ”plătim ce datorăm, nu mai mult!”, trebuie ușor ajustată.

Ca întotdeauna, vă stăm oricând la dispoziție pentru a discuta despre strategiile de protecție și reacție fiscală care se impun în noul context.