Prin definiție, prețurile de transfer sunt prețurile la care se derulează tranzacțiile între companiile care sunt părți ale aceluiași grup (numite și părți afiliate – vă rugăm accesați ”Întrebări frecvente” pentru definiția părții afiliate).

Conform legii, tranzacția între părțile afiliate trebuie să fie încheiată la preț de piață, altfel spus la prețul la care ar fi fost încheiată o tranzacție similară între părți independente, în condiții economice comparabile. Dacă prețul tranzacției între afiliați nu este în ”intervalul de piață”, se consideră că profiturile obținute de părți în urma tranzacției nu sunt corect reflectate, afectând astfel impozitele și taxele plătite.  

Conceptul ”prețuri de transfer” (transfer pricing) se referă la complexul de legi și practici prin care statele se asigură că profitul obținut din transferul intra-grup al bunurilor/ serviciilor/ drepturilor de proprietate intelectuală este înregistrat și impozitat acolo unde este obținut. Acesta este un aspect foarte important, în condițiile în care prețurile de transfer pot duce la creșterea profitului plătit de grup în jurisdicțiile cu fiscalitate redusă sau, din contră, pot reduce profitul, acolo unde fiscalitatea este mare - așa numitul proces de ”erodare a bazei de impozitare și mutare a profiturilor” (în engleză, ”base erosion and profit shifting” –  vezi despre BEPS).

Prețurile de transfer și ... ”lungimea brațului”

Directivele OCDE (Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică) au consacrat ”arm’s length” ca fiind principiul de bază al teoriei prețurilor de transfer. Care este legătura între lungimea brațului și cerința ca prețurile tranzacțiilor dintre afiliați să fie apropiate de prețurile de piață pentru tranzacții similare?

Explicația este simplă - când doi apropiați (afiliați) se întâlnesc, au tendința firească să se îmbrățișeze. Teoria TP cere ca între ei să rămână însă aceleași raporturi ca între doi necunoscuți (independenți), care își dau mâna atunci când încheie o tranzacție și astfel rămân la...un braț distanță.

Video - Până la urmă, despre ce vorba în transfer pricing?