Mai mult decât oricând, prețurile de transfer au devenit un subiect fierbinte pe agendele autorităților fiscale din întreaga lume. 

Cu bugetele devastate de ”cea mai mare criză de la Marea Criză încoace”, cele mai puternice economii sunt primele care caută soluții de evitare a ”erodării bazei de impozitare și mutării profiturilor” (planul BEPS - Base Erosion and Profit Shifting - lansat de OECD). Practic, guvernele statelor puternice (G7, G20) vor să se asigure că profiturile grupurilor sunt impozitate acolo unde au fost obținute.

Ca parte a UE, statul român se raliază acestui curent fiscal global. Noi directive dau autorităților naționale mai multă libertate de a vâna tranzacțiile intra-grup și implicit prețurile de transfer, în principal prin schimburile de informații la nivel global.  

Prețurile de transfer se reflectă în sumele plătite de companii membre ca impozite și taxe, iar ... stabilirea prețurilor de transfer nu este o știință exactă, după cum admite OECD. Astfel, autoritatea fiscală are la dispoziție un spațiu larg de manevră pentru a impune ajustarea prețurilor de transfer și recalcularea taxelor și impozitelor care trebuie plătite la buget. 

Iată de ce, companiile parte ale unui grup trebuie să demonstreze cu argumente solide (grupate în dosarul prețurilor de transfer) că prețurile practicate în tranzacțiile intra-grup respectă principiul valorii de piață și nu sunt folosite pentru creșterea "artificială" a cheltuielilor (în cazul achizițiilor) respectiv pentru reducerea "artificială" a veniturilor (în cazul vânzărilor intragrup).

TPS a pus cap la cap cele mai noi știri (vezi secțiunea Știri și articole/Media center) pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine cum au devenit prețurile de transfer vedeta fiscalității globale și, implicit, naționale.

Puteți începe cu acest puzzle care pornește din New York, trece prin Londra și ajunge la București: Prețurile de transfer - ce ne așteaptă?martie 2014. Iar dacă urmați, slide cu slide această prezentare, veți înțelege mai bine care e destinația actuală: Prețurile de transfer - încotro?februarie 2018.

(Atenție - pentru modificările legislative apărute de la momentul prezentărilor respective, vă rugăm să consultați secțiunea de legislație).