Este întrebarea la care companiile membre ale unui grup ar trebui să aibă răspunsul înainte și nu în momentul în care apare inspecția pe prețuri de transfer.  

1. Este cerință legală   

Legislația română penalizează neprezentarea dosarului sau prezentarea incompletă a dosarului, asimilând acest lucru cu ”efectuarea de tranzacții cu persoane afiliate fără justificarea cuantumului prețurilor de transfer practicate” – caz în care inspectorul fiscal îți va impune propria lui justificare (și nu vei dori să ajungi în acest caz! – vezi cât mă costă să nu fac un dosar).

Prin obligarea contribuabilului să întocmească dosarul/documentația prețurilor de transfer, Fiscul se asigură că (conform OECD): 

  • primește informațiile necesare pentru a putea derula o evaluare adecvată a riscurilor privind prețurile de transfer, respectiv o inspecție fiscală pe prețuri de transfer;
  • contribuabilul a acordat atenția necesară reglementărilor privind modul de stabilire a prețurilor de transfer și a raportat veniturile derivate din tranzacțiile cu părțile afiliate.

2. Este mijloc de protecție fiscală 

Tu știi cel mai bine care sunt funcțiile companiei tale, riscurile asumate și activele utilizate în cadrul grupului, astfel încât să poți argumenta că tranzacțiile cu părțile afiliate au sens și conținut economic și s-au desfășurat la preț de piață. Blindat cu aceste argumente, dosarul este apărarea contribuabilului în fața inspectorului fiscal, care te protejează împotriva ajustărilor de prețuri de transfer. 

Pentru a-și face întotdeauna bine datoria, dosarul trebuie actualizat de fiecare dată când apar schimbări la nivelul grupului sau la nivelul pieței respective, acestea putând fi informații care să ceară revizuirea ”sistemului de apărare” - a se citi revizuirea studiilor de comparabilitate, a analizei funcționale și/sau altor secțiuni.

3. Este instrument de management

Dacă afacerea ta se bazează în mare parte pe tranzacții cu persoane afiliate, atunci vei fi foarte interesat să știi dacă prețurile practicate în aceste tranzacții sunt semnificativ peste/sub nivelul pieței. Altfel, mai devreme sau mai târziu punctele vulnerabile ale afacerii se pot răzbuna.

Aceste semnale vin în principal din studiul de comparabilitate, care este inima unui dosar de prețuri de transfer. De aceea, chiar dacă nu a sunat încă inspectorul fiscal, e bine să-ți actualizezi cel puțin anual studiul de comparabilitate, dacă nu întreg dosarul.