Dragă Paolo,

Aș dori să-ți încredințez rolul de comisar pentru Economie (...)
Pentru o impozitare corectă și eficientă, sarcina ta pentru următorii cinci ani va fi să te asiguri că politicile fiscale sunt oneste, adecvate unei economii digitale și că facilitează activitatea transfrontalieră a companiilor și a oamenilor.
• Vei conduce eforturile internaționale de a găsi o abordare agreată în privința impozitării digitalului. Dacă nu se va ajunge la niciun consens până la sfârșitul lui 2020, vei conduce proiectul European pentru o impozitare corectă a digitalului.
• Impozitarea trebuie să joace un rol central în Pactul Verde European (European Green Deal). Aș dori să revizuiești Directiva pentru Impozitarea Energiei pentru a o alinia ambițiilor noastre și a pune capăt subvențiilor pentru combustibili-fosili.
• Vei conduce proiectul Taxei pe Carbon la Frontieră, un instrument-cheie pentru a preveni scurgerea de carbon și a asigura că întreprinderile europene rămân comptetitive la nivel mondial
• Să ne concentrăm pe simplificarea sistemului nostru fiscal, să fie mai clar și mai ușor de utilizat. Ca parte a acestui proces, vei conduce proiectul prin care baza comună consolidată de impozitare a profitului companiilor să devină realitate
• Europa trebuie să intensifice lupta împotriva fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a fenomenului de evitare a plății taxelor (tax avoidance). Va trebui să lucrezi la un regim de TVA anti-fraudă și să analizezi cum poate fi îmbunătățită cooperarea între autoritățile naționale
• Trebuie să contribui la dezvoltarea unor măsuri mai puternice de combatere a regimurilor fiscale agresive din lume, inclusiv prin folosirea la capacitate a listei juridicțiilor ne-cooperante la nivel fiscal.
• Aș vrea să te asiguri că facem progresul de care avem nevoie pentru a folosi la întreaga capacitate clauzele din Tratate care permit ca proiectele la nivel de impozitare să fie adoptate prin co-decizie și cu votul majorității calificate”.

Din scrisoarea adresată de președintele-desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, candidatului nominalizat pentru postul de Comisar pentru Economie, Paolo Gentiloni - septembrie 2019

Despre mare parte din obiectivele pentru nou cincinal european, TPS a scris încă din precedentul cincinal. Vom continua să rămînem vigilenți, pentru a ne ajuta clienții-parteneri să fie mai bine pregătiți pentru Europa care stă să vină. 

Pe aceeași temă 

Ce bătălie fiscală s-a angajat să câștige noul șef al Executivului de la Bruxelles - iulie 2019

Europa care va veni ... și nu știm unde ne va găsi (nu doar fiscal) - februarie 2019