Comisia Europeană a transmis joi, 21 septembrie, un mesaj foarte clar despre cum ”opțiunea preferată de Comisie este baza comună consolidată de impozitare a companiilor (CCCTB)”, un mesaj care este, în același timp, foarte ... diplomatic despre acea propunere a impozitării cifrei de afaceri giganților din domeniul internet (propunere denumită ”taxă de egalizare” lansată de Franța și asumată în total de 10 state membre, inclusiv România - vezi comentariul TPS din 19 septembrie).

Sunt puține detalii disponibile în acest moment referitor la taxa de egalizare, astfel încât ne e imposibil să spunem exact cum va funcționa în practică până când ideea nu va prinde substanță. Se pun încă multe întrebări despre cum ar putea arăta o astfel de impozitare. Spre exemplu, cum definim companiile din industria digitală sau activități digitale. Ce intră în acea ”cifră de afaceri” și cum variază acesta în funcție de diverse modele de afaceri?

Baza comună consolidată oferă o bună bază pentru rezolvarea provocărilor majore, oferind un cadru sustenabil, robust și corect pentru impozitarea tuturor marilor companii în viitor. Având în vedere că acestă propunere este în plină dezbatere între statele membre, impozitarea din industria digitală poate fi ușor inclusă în forma finală a noilor reglementări” se mai arată în comunicarea de la Bruxelles.

De asemenea, se poate vedea, încă o dată presiunea politică pusă asupra unui domeniu care altă-dată era doar tehnic – evaluarea tranzacțiilor intra-grup. Vezi titluri precum ”ce este transfer pricing și cum poate fi folosit de companiile din industria digitală pentru a reduce factura fiscală”, ”transfer pricing folosind proprietatea intelectuală într-o companie digitală” sau ”ce este un sediu permanent și cum poate fi actualizat acest concept pentru a include economia digitală”.