Stimați colaboratori,

Vă semnalăm apariția unui articol de presă (aici) care prezintă, în premieră, date oficiale privind activitatea ANAF în materie de prețuri de transfer.

Pe scurt, principalele informații:

*În 2014, s-au derulat 130 de inspecţii fiscale în cadrul cărora “a fost avută în vedere analizarea relaţiilor de afiliere, respectiv preţurile de transfer practicate în cadrul tranzacţiilor derulate cu entităţile afiliate identificate”.

*”Tot anul trecut, s-a înregistrat o treime din totalul controalelor pe preţuri de transfer efectuate până în prezent, iar cea mai mare ajustare realizată de Fisc (recalcularea impozitelor când se constată că prețurile de transfer au fost folosite pentru mutarea profitului în altă țară – n.red.) a fost cu 18% peste cea realizată în 2013”. Ajustarea a fost aplicată unui mare contribuabil al cărui nume nu este menţionat de ANAF.

* ANAF anunță că echipa alocată pentru gestionarea aspectelor legate de prețurile de transfer numără 54 inspectori fiscali, la nivel regional, plus 12 inspectori la nivelul direcţiei generale de coordonare. Până acum, 72 de inspectori fiscali au fost pregătiţi într-un schimb de experiență cu experți din Marea Britanie, iar 196 de inspectori din aparatul teritorial ANAF au făcut în 2014 seminarii de pregătire intensivă în domeniu. Amintim că, potrivit unei note oficiale din 2014, toţi inspectorii fiscali din cadrul aparatului de inspecţie fiscală al ANAF au atribuții de verificare a preţurilor de transfer prin solicitarea dosarului preţurilor de transfer.

Puteți găsi aici informațiile de bilanț furnizate anul trecut de ANAF.

Aceste informații trebuie citite și în contextul în care opinia publică începe să pună presiune pe Fisc pentru a prezenta rezultate ”spectaculoase” și în urma verificării companiilor mari. Prin specificul lor, de a nu fi o știință exactă, prețurile de transfer devin astfel un risc fiscal major al grupurilor de companii, așa cum reiese și din noile prevederi ale Codului Fiscal, respectiv Codului de Procedură Fiscală. Spre exemplu, dosarul prețurilor de transfer va deveni obligatoriu ”tot timpul”, nu numai la momentul inspecției ( după cum știți, în acest moment nu există prevederea explicită că dosarul trebuie să fie întocmit înainte de solicitarea inspectorului fiscal).

În numărul viitor al buletinului TPS Expres, vom reveni cu noi informații pentru a vă ajuta să aveți un Transfer Pricing în Siguranță.

Cu respect
Echipa TPS