”Câte aș fi salvat/economisit dacă aș fi știut dinainte chestia asta!” De câte ori ați ajuns la această concluzie? De ”nenumărate” ori, nu-i așa? Dar, pe ... ”număratelea”, contabilicește vorbind, când tragi linie, se dovedește că e mai ieftin să lucrezi decât să nu lucrezi cu cineva care are experiență pe un anumit domeniu și care ”a văzut multe”. Să-i spunem consultant. În domeniul nostru, consultant fiscal.

De acum veți putea verifica beneficiile consultantului fiscal când alegeți să lucrați cu un unul care să vă certifice declarațiile fiscale, înainte să le depuneți la Fisc. Pentru că, la începutul lunii decembrie a apărut (Monitorul Oficial 881/4 dec. 2014) ordinul pentru aprobarea procedurii de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal. De asemenea, au fost publicate, într-un final, și normele de certificare a declarațiilor fiscale ale contribuabililor.

Deocamdată vorbim de o măsură opțională, contribuabilul decide dacă depune sau nu declarații certificate de un consultant. Dar, odată definit cadrul, se deschide calea spre introducerea obligativității, în viitorul apropiat.

Explicația e simplă: se vorbește tot mai mult de lupta împotriva evaziunii, dar și împotriva (un concept nou)”evitării plăților taxelor la nivelul care ar trebui”. În definitiv, cel care depune declarația la Fisc nu este un evazionist, dar poate fi unul care evită o parte din taxe (avoider, în engleză). Dar, cum nu poate controla toți contribuabilii în același timp, Fiscul simte nevoia unui filtru prin care să treacă declarațiile contribuabilului, iar consultantul fiscal este cel care-i poate spune cel mai bine contribuabilului cum să se corijeze, pentru că ”așa gândește Fiscul”.

Dar, cum deocamdată măsura este opțională, în mod evident, pe dumneavoastră, contribuabilii, vă interesează argumentele practice care să vă convingă să lucrați cu un consultant. Am încercat să ne punem în situația dumneavoastră și am întocmit, contabilicește, o listă pro și contra:

Lucrez cu un consultant pentru certificarea declarației fiscale

Da Nu

Conform Art. 83^1 din Codul de procedură fiscală, ”certificarea declaraţiilor fiscale de către un consultant fiscal reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal în scopul selectării contribuabililor pentru inspecţia fiscală”.

Teoretic, Fiscul îmi transmite mie, contribuabil, că ar prefera să vadă că declarația fiscală a fost văzută în prealabil de un consultant. Practic nu pot ști cât de greu cântărește acestă certificare în analiza de risc, dar cred că trebuie folosită orice prevedere care îmi creează o relație bună cu Fiscul.

Eu, contribuabil, am deja o declarație întocmită de contabilul intern, ba, dacă e cazu, chiar și auditată de un auditor extern. Un consultant pentru o supracertificare îmi încarcă costurile. N-aș face asta doar pe ideea că o să am o imagine mai bună la Fisc și o să mă controleze mai târziu. Tot o să vină în control, ce contează când o să vină sau de câte ori? 
Practic, un consultant funcționează ca o asigurare suplimentară și, în același timp, o inspecție avant-la-lettre – este expertul care verifică obiectiv ”documentele justificative specifice fiecărei categorii de cheltuieli care stau la baza înregistrării și a realității operațiunilor”.  Același lucru îl va face, mai târziu, și inspectorul fiscal.  Dar prefer să descopăr eventualele probleme cât mai din timp, înainte să îmi comunice organul că am plătit mai mult impozit, plus dobânzi și penalități.  Încă o dată: am deja un întreg departament contabil! Iar un consultant nu-mi garantează că nu voi mai primi penalizări suplimentare când vine controlul de la Fisc.  ( conform normelor, contribuabilul îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea datelor, înregistrărilor, procedurilor de lucru interne şi a politicilor contabile. Consultantul, în baza asigurării pentru răspundere profesională, acoperă doar daunele rezultate din raționamentul profesional greșit)
Mai ales dacă sunt parte a unui grup de companii, consultantul ”verifică tranzacțiile cu persoane afiliate și respectarea regulilor referitoare la prețurile de transfer, pe baza dosarului prețurilor de transfer”. De asemenea ”verifică existența unor împrumuturi de la asociați și modul de rambursare, precum și existența documentelor justificative aferente cheltuielilor cu servicii de management, consultanță, servicii facturate de nerezidenți”. Altfel spus, verifică cele mai fierbinți teme ale inspecțiilor fiscale din ultimul timp.
Sigur, ar fi și mai bine să găsesc consultantul care să-mi facă dosarul prețurilor de transfer și în același timp să-mi certifice și declarația către Fisc.
Eu am o politică: când vine controlul pe tranzacțiile intra-grup, atunci îmi fac și dosarul prețurilor de transfer!
În plus, ochiul consultantului mă ajută să preîntâmpin situațiile în care Fiscul amână sau chiar refuză returnarea TVA-ului, invocând diferite chichițe. Spre exemplu, consultantul ”verifică existenţa unor livrări de bunuri şi prestări de servicii la valori mult mai mici decât în mod frecvent, fără o justificare a contribuabilului pentru decizia luată”. Încă o dată, ar fi bine-venit un consultant specializat în analize de comparabilitate și care să aibă acces la baze din care să rezulte marjele de piață.    Eu am o vorbă – când statu’ nu vrea să-ți dea TVA-ul înapoi, nu ți-l dă!

Credem că argumentele pentru DA sunt evidente! 

Mai adăugăm doar atât – echipa TPS este pregătită să vă susțină în realizarea unui dosar solid de prețuri de transfer sau în actualizarea acestuia, dar și în prezentarea/certificarea unor declarații complete către Fisc.

Aducem competența și expertiza dovedite în relația cu Fiscul pe unele din temele cel mai des atacate și supuse interpretării. În plus, aducem TPSoft, baza de date special pregătită pentru analizele de comparabilitate la nivel național, bazate pe specificul pieței dumneavoastră (vezi aici de ce contează acest lucru pentru a vă construi o bună protecție fiscală). 

Și încă ceva - ținem foarte mult la marca ”certificat de TPS”!

Suntem oricând gata să discutăm pe această temă și să lămurim orice neclaritate.
Vă mulțumim anticipat pentru întrebări