În numărul din septembrie 2013 al TPS Expres, lansam câteva propuneri care să ușureze viața contribuabilului și chiar să servească mai bine intereselor Fiscului. Astăzi, măsurile sunt de și mai mare actualitate.

Problema

1. Legislația românească actuală obligă toate companiile să-și documenteze din punct de vedere al prețurilor de transfer tranzacțiile derulate cu persoane afiliate.

2. Legea nu ține cont de dimensiunea companiilor și nici de valoarea tranzacțiilor. Altfel spus, o companie cu 10 angajați care derulează tranzacții sporadice intra-grup de 1.000 de euro poate avea aceleași costuri fixe de documentare ca o companie cu 500 de angajați și tranzacții curente de un milion de euro.

3. EU Joint Transfer Pricing Forum recomandă o abordare flexibilă, proporțională, a regulilor de raportare/ documentare în materie de prețuri de transfer în cazul IMM-urilor.

Soluția 

1. Eliminarea întocmirii documentației privind prețurile de transfer ale tranzacțiilor cu părțile afiliate în cazul:

i) companiilor cu o cifră de afaceri sub un anumit nivel;

ii) tranzacțiilor care, cumulate, nu depășesc o anumită valoare anuală.

2. Introducerea documentației simplificate privind prețurile de transfer (ex. fără obligativitatea întocmirii studiilor de comparabilitate pentru anumite tranzacții) în cazul companiilor cu o cifră de afaceri într-o anumită limită;

3. Reglementarea mecanismului de ajustare

 

Sunteți de acord cu aceste măsuri de simplificare?

Care că ar trebui să fie pragurile legale?

Așteaptăm propunerile și comentariile dumneavoastră la

adrian.luca@transferpricing.ro, 0742.159.142.

 

Pentru că ne dorim un dialog constructiv pe acestă temă, vă oferim toate elementele pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Așadar, iată, de fapt, cum se pune problema astăzi în materia TP:

  • să se păstreze sistemul actual ”documentație obligatorie, prezentată la cererea organului fiscal, fără niciun prag al tranzacțiilor” sau
  • să se introducă sistemul ”documentație obligatorie cu raportare anuală, pornind de la un prag al tranzacțiilor?

Este o dilemă din care ... nu prea putem ieși. De ce? Citiți știrea ”Se anunță documentarea anuală a prețurilor de transfer”, din TPS ExpreS 1/2014