Media Center
Chiar și o călătorie de o mie de reforme începe cu un prim pas. Am ajustat puțin proverbul chinezesc pentru a sublinia mai bine un eveniment mic, dar cu mari semnificații: ANAF a pus pe site varianta în română a Ghidului OECD privind prețurile de transfer! Cred că nu e investitor străin, consultant fiscal, ba chiar inspector fiscal care să considere exagerat entuziasmul!
Să amintim doar de anormalitatea situației ca Ghidul OECD să fie parte implicită din legislația autohtonă de prețuri de transfer, dar fără să existe explicit obligația să fie și în limba română! Așa că dați-mi voie să interpretez inițiativa publicării traducerii ca un semn de normalitate. E ca și cum s-a mai făcut o fereastră în zidul (chinezesc) dintre ”tabere”.
Să mai adaug aici că a fost extinsă și pagina ”Prețuri de transfer și procedură amiabilă” de pe anaf.ro, unde găsim și ultima actualizare (aprilie 2024) a Profilului de țară privind procedura amiabilă și acordul de preț în avans...Chiar îi rugăm pe colegii noștri de la ANAF să ne dea cât mai multe astfel de semne, de ... ferestre de dialog!
Acum nu ne așteptăm, vorba colegilor mei de la TPS, că, dacă citim în aceeași limbă, o să începem să și vorbim cu toții ”aceeași limbă”. Iată doar situația investitorului la care se referă Fiscul în ultima informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală. Așa cum sună verdictul dat pentru perioada de start-up, am deja impresia că tot găsim în cele 680 de pagini ale Ghidului câteva paragrafe pe care le citim în cheie diferită.
Dar așa e jocul, e normal să fie așa, important e să-l jucăm după reguli cunoscute și cât mai puțin interpretabile.
În orice caz, în marja celor de mai sus, merită amintit și că echipa ANAF se ține de obiceiul de a transmite mesaje prin această discretă informare lunară referitoare la inspecții. Și apropo de mesaje – l-am reținut și pe acela că ”În anul 2023 au fost emise 20 acorduri de preț în avans și au fost soluționate opt cereri de inițiere a procedurii amiabile” (Raportul de performanță ANAF pe 2023). Ne așteptăm la o recoltă mai bună de APA în 2024!
Cum ziceam, dați-ne cât mai multe semne și ferestre de dialog. Asta ne face bine tuturor!