Soluții de conformare voluntară în domeniul prețurilor de transfer” este tema prezentării pe care Mihai Lupu, partener TPS, a ținut-o în fața colegilor consultanți fiscali, în marja Adunării Generale Anuale a CCF, din 27 aprilie.

Mihai a reluat mesajul că rămân încă neexplorate (în orice caz, nu sunt folosite la întreaga lor capacitate) soluții precum acordul de preț în avans, soluția fiscală individuală anticipată, monitorizarea orizontală, reglementările de tip safe harbour sau chiar banalele ghiduri fiscale privind chestiuni fiscale interpretabile.

După cum știți, acesta este un mesaj vechi pe care TPS/Thinking Practical Solutions – furnizorul dumneavoastră de Transfer Pricing în Siguranță îl transmite ori de câte ori are ocazia, în presă, în organizațiile profesionale, în întâlnirile cu autoritățile. Dar mesajul este cu atât mai relevant astăzi cu cât a (re)devenit popular printre politicieni sportul cum să aducem mai mulți bani în buzunarele statului. Și după discuții care mai de care mai ”inovative”, tot la vechea schemă magică ajung (sperând în continuare să aibă priză la alegători) – mai multe  (și mai agresive) inspecții fiscale la marii contribuabili (privați), pe considerentul că, nu-i așa, sunt mari. (aici, despre un ”apel” al premierului și primele urmări)

Dar cât să mai funcționeze și schema aceasta de una singură, dacă nu e ajutată și prin formule de joc de tip colaborare/parteneriat administrație-contribuabil?  (pentru o rapidă verificare a stării actuale a parteneriatului, a se vedea cel mai nou comunicat ANAF – șapte rânduri despre ”300 de inspecții fiscale la marii contribuabili”!)

O spunem mereu, o spune acum și Mihai – E nevoie de o nouă abordare! E nevoie de viziune! Chiar sunt soluții care s-a dovedit că funcționează (inclusiv în administrații din Est) și duc la îmbunătățirea semnificativă a conformării fiscale (și umplerea pe termen lung a buzunarelor statului)! Haideți, măcar, să le verificăm și noi funcționalitatea! 

Având în vedere că prezentarea s-a ținut între pereții uneia din marile săli ale uriașului Palat al Parlamentului, poate că de data asta vom găsi un ecou mai mare.

Oricum, noi nu le lăsăm!

Și, ca de obicei, vă așteptăm oricând pentru o analiză de soluții personalizate de conformare fiscală, în cazul concret al afacerii dumneavoastră. Pentru programare, aici!

Aici, prezentare Soluții de conformare voluntară în domeniul prețurilor de transfer – TPS, 27 aprilie

Pe aceeași temă, articolul ”Vreau un Fisc puternic: flexibil, unde e posibil, strict, unde e necesar!