Toată lumea comentează debarcarea inspectorilor ANAF la mare de 1 mai. Eu vreau să spun din capul locului că sunt din cei care am beneficiat de aceasta. Seara după ce făcusem o ”razie” pe la mai multe restaurante/terase/cluburi, unde n-am putut intra, binenţeles, că nu aveam rezervare, ajungem la unu care tocmai fusese vizitat de inspectori fiscali. Restaurantul are noroc şi ţine deschis şi ”după”, noi avem noroc că, evident, rezervările au fost date peste cap. De altfel, şi peste zi, maşinile cu girofar pe care scria ANAF aveau un efect benefic puţin scos în evidenţă de mulţimea nerecunocătoare – când treceau cu girofaru aprins, să se dea lumea la o parte, mai făceau loc prin mulţime, mai ”respiram” şi noi.

Sunt un om optimist din fire, aşa că văd efectul benefic al acţiunii – mai aeriseşte spaţiul care, s-o recunoaştem cu toţii, e poluat de mica, mijlocia, marea evaziune. Sigur, deocamdată inspectorii s-au dus la mare să vâneze mica, hai, mijlocia evaziune, apăsând pur şi simplu pe tasta care scoate „raportul Z” de pe casa de marcat. Orice comerciant ştie despre ce vorbesc – este tasta care care îţi dă raportul de „golire” al vânzărilor efectuate peste zi.

Deci haideţi să considerăm acest 1 mai 2015 ca o Ziua Z în ofensiva anti-evaziue şi, de ce nu, anti-corupţie! O zi, care aflu dintr-un raport cald al ANAF-ului se poate solda cu venituri la buget de peste 2 mil lei, din amenzi şi confiscări. Plus veniturile pe care le-au adus prin faptul că, de voie, de nevoie, marea majoritate a comercianţilor şi-au scos singuri raportul Z!

Dar dacă acesta ar fi activul, nu pot să nu văd şi pasivul acţiunii cu girofar pe plajele de la mare.

Şi să nu mă gândesc - oare unde am fi ajuns dacă aliaţii ar fi debarcat, anunţat la radio şi cu girofar pe deasupra, pe plajele Normandiei? Poate că tot aşa, i-ar fi găsit pe soldaţii inamici, pregătiţi, la posturi, gata să apese pe taste.

Şi apropo de ”inamici”. Mă bucur că, în comunicatul său, ANAF simte nevoia să arate că acele controale s-au desfăşurat pe baza ”analizei de risc, a sesizărilor primite şi a informaţiilor furnizate de instituţii specilizate”. Era obligatorie o astfel de precizare, pentru că aşa trebuie să se desfăşoare un control, mai ales unul de la anti-fraudă! Dar mi se pare simptomatic că, până şi comunicatorii ANAF au uitat să introducă, măcar de formă, faptul că inspecţiile fiscale trebuie efectuate ”în aşa fel încât să afecteze cât mai puţin activitatea curentă a contribuabililor” – cum scrie în Codul de procedură fiscală.

Deci, dacă tot era ”pe surse, pe analiză”, ce rost are să dai buzna la inamicu afacerist, ridicând clientu de la masă? Nu se putea aştepta până ce pleca ultimu client, că doar nu lua cu el şi raportul Z?

Munca aceasta de control recunosc că nu e simplă, pentru că trebuie să ai abilitatea unui chirurg care să nu vină apoi să ne spună operaţia a reuşit, dar, din păcate, omu a murit!

Citeam zilele trecute în Business Magazin de români care-şi deschid afaceri la Londra. Erau fascinaţi - evident pe lângă oportunităţi de afaceri- de tratamentul pe care-l primesc, de faptul că nu sunt văzuţi ca inamici. Şi nu i-am auzit să se plângă de afişele prin care Fiscul britanic anunţă că e cu ochii pe trişori, pe cei care nu-şi declară (toate) veniturile. Şi au găsit o modalitate ”umană” de a transmite acest mesaj dur, prin nişte superbi ochi verzi. (link aici). Oare de ce n-or fi simţit nevoia să apeleze la un superb girofar albastru?

Mi-aduc aminte de un film cu mare priză la public acum 30 de ani, care demasca un mare caz, culmea, de evaziune! Dar, până şi în propagandisticul Secretul lui Bachus, Miliţia economică mergea în civil, într-o Dacie în civil, fără girofar şi chiar şi fără număr galben. Mă distrez şi acum când revăd răspunsul evazionistului-mafiot de la IAS, răspunzând ofiţerului care-i cerea un raport într-o verificare de rutină: ”Nu face nimic! E normal, e firesc”. (link aici, min 1:12:00 -1:13:00).

Ală era normalul de atunci. Vremurile s-au schimbat. Deci, e normal să susţin o acţiune precum cea a ANAF-ului, dar cred că e firesc să vreau o altă abordare. Să lucrăm mai mult cu ochii si mai puţin cu girofarul!

Articol apărut în zf.ro, 5 mai 2015. Autor: Adriana Stoian, TPS