Din cele mai mari 10.000 de companii din economie (după cifra de afaceri), 73% au raportat anul trecut vânzări peste nivelul din 2008, de la începutul crizei. Dar, din același grup de 10.000, doar jumătate din companii pot spune că au ieșit cu adevărat din criză, având, pe lângă o creștere a vânzărilor, și o creștere a profitului net peste nivelul din 2008. În linii mari, ponderile se păstrează și după departajarea companiilor în funcție de acționariatul majoritar – roman/străin.

Aceste rezultate sunt cuprinse în noua analiză statistică realizată de  firma de consultanță Transfer Pricing Services, vizând situația financiară a companiilor din România pe perioada 2008-2013 (ultimele date disponibile).

 

Într-un model de tip păpușile Matrioșka, analiza a mers dintr-un subgrup de companii în altul, pentru a vedea în câte cazuri această revenire a vânzărilor și profiturilor s-a realizat cu noi angajați, au crescut salariile ori s-au angajat împrumuturi – semnele reale ale unei “afaceri în creștere”. De asemenea, în continuarea analizei începute în premieră în octombrie anul trecut, este prezentată măsura în care companiile au avut pierderi pe mai mulți ani la rând, de la criză încoace.

Găsiți la colaboratoarea noastră Statioșka o interpretare cu instrumente statistice a principalelor rezultate, plus datele și graficele aferente. 

“Ne-a interesat să citim situația reală din terenul micro, dincolo de ceea ce vorbește lumea. Nu doar la noi, ci în întreaga lume, pe fondul datelor macro, a apărut un curent post-criză de a arăta spre companiile mari– v-au revenit afacerile, dar nu vreți să raportați profit, nu vreți să dați drumul la angajări, să creșteți salariile. Iar dacă sunt străini, vine și acuzațía de serviciu, că erodează baza de impozitare și mută profiturile. Or, statistic vorbind, înainte de aspune nu vor, trebuie să vezi – chiar și-au revenit cu adevărat?” – arată Adrian Luca, directorul TPS.  

Spre exemplu, nu poți vorbi de rea-voință, când vezi că 80% din cei care au făcut profit mai mare au făcut și angajări, iar,  dacă nu au crescut, măcar n-au scăzut salariile. În același timp, doar jumătate au avut curaj să angajeze noi împrumuturi, chiar dacă dobânzile au scăzut… Înainte de a arăta cu degetul, ar trebui să vedem că, deși procentele de pierderi sunt încă consistente, mai toate companiile fac eforturi să evite pierderile cronice. Iar categoria ”nerezidenților” (companiile deținute majoritar de acționari străini), chiar își confirmă rolul de factor de antrenare a economiei, prin angajările făcute și profiturile obținute.

”Pe de altă parte, și companiile trebuie să înțeleagă că, în actualul context, au o responsabilitate mai mare în a-și fundamenta corect deciziile de business. Măcar un lucru e clar – investigațiile fiscale nu se vor mai întoarce la ce au fost înainte de criză. Întrebați doar de BEPS!” – conchide Adrian Luca, directorul TPS.

(BEPS este numele pachetului de măsuri care vor fi preluate de autoritățile fiscale la nivel global, sub semnul eliminării“fenomenului de erodare a bazei de impozitare și mutare abuzivă a profiturilor”. Mai multe în secțiunea www.transferpricing.ro).

Notă: Analiza TPS s-a făcut pe grupul primelor 10.000 de întreprinderi active din economie, ordonate descrescător după cifra de afaceri din 2013 (cele mai noi date disponibile în acest moment). 

Artiol apărut pe Hotnews.ro, 16 octombrie 2014

Puteți comanda aici analize statistice adaptate specificului sectorului dumneavoastră.

Iar pentru fotografii rapide ale oricărei piețe, TPSoft este 24/24 la dispoziția dumneavoastră!

Pentru orice sugestie privind analizele viitoare, vă rugăm să ne lasați un mesaj aici.

Vă mulțumim