Dacă ați fost de curând prin Marea Britanie (cu voia Scoției, în continuare Regatul Unit) v-ați întrebat cine e posesoarea teribililor ochi verzi de felină prin care Fiscul lor își face reclamă pe toate gardurile, anunțând că ” am terminat-o cu veniturile nedeclarate”. Ei bine nu avem acestă informație, dar sigur Connect știe. El știe tot. Cum, cine e Connect? Ssst, dați-vă mai aproape.

Are trei ani și se spune că are informații mai multe decât s-ar găsi, adunate la un loc, în tot British Library. Are legătură directă la toate agențiile, de la Cartea Funciară la Permise și înmatriculări auto, la spitale, asiguratori, până și la instalatorii de gaze. Ce să mai vorbim, natural că știe și ce ai declarat la Fisc încă de prima dată.

Cine nu s-a prins de cine e vorba, să nu se mire dacă-l prinde Connect. Că doar nu degeaba e super-computerul de 45 de milioane de lire al Fiscului britanic, HMRC (Her Majesty Revenue & Customs). Connect știe el cum face că, periodic, scoate o listă cu zonele de risc, domeniile unde sunt scăderi anormale ale încasărilor la buget etc. (oricum, se pare că nu are tot atâta umor precum fratele lui italian - vezi aici o știre asemănătoare, în TPS ExpreS 1/2014)

Poate din cauza sloganului, poate datorită ochilor de felină, sau pur și simplu ca urmare a scrisorilor în plicuri maro venite de la HMRC, unele de-a dreptul amenințătoare, contribuabilii britanici încep să-și pună problema cum să reacționeze când începe să cânte Connect –F (de la Fisc). Iată mai jos câteva din recomandările unui consultant britanic, co-autor al lucrării 'HMRC – Her Majesty’s Roller Coaster: Sfaturi de cum să supraviețuiești unei isnpecții fiscale”. Sfaturile sunt preluate din ziarul londonez Telegraph, 17 septembrie 2014.

Citiți, respirați... Calm
Chiar așa începe lista.

1. Rămâi calm!

Rămâi calm și caută un consultant cu experiență.
Taxele sunt complicate. Ai nevoie de cineva de partea ta care are experiență în soluționarea inspecțiilor și știe cum acționează inspectorul fiscal. Pe termen lung, se va dovedi mai ieftin.

2. Nu distruge probele!

Ștergerea documentelor este un semn că ai avea ceva de ascuns. Dacă nu ai înregistrări, pregătește-te să obții duplicate (spre exemplu, de la bancă) și, împreună cu consultantul, să emiți ipoteze rezonabile și estimări care să acopere golurile.

3. Cere clarificări!

Dacă nu înțelegi solicitările inspectorului, pune întrebări! Chiar ghidurile proprii ale Fiscului cer rezolvarea disputelor pe calea colaborării.

4. Fii realist în legătură cu respectarea termenelor!

Dacă nu poți respecta termenele, vorbește cu Fiscul, explică-i situația și conveniți un nou program. Nerespectarea termenelor atrage penalități șio cerere formală de informații. De asemena, dacă trebuie să faci o plată în contul datoriilor, vorbește deschis cu inspectorul și fii realist privind termenele – neefectuarea plăților agreate are serioase consecințe.

5. Niciodată să nu faci presupuneri!

Nu pleca de la premisa că, spre exemplu, inspectorul a făcut o greșeală sau nu știe de contul tău bancar offshore.
Fiscul are o grămadă de date ( nu uita de Connect) și poate obține și mai multe de la diverse organisme, atât din țară cât și din lumea întreagă. Dacă a ales să-și concentreze resusele, și așa limitate, pe tine, a făcut-o cu un motiv. Dacă găsește o greșeală în declarațiile tale, să nu crezi că asta e tot. Va fi interesat să vadă dacă greșeala n-a apărut și în anii trecuți.

6. Fii cinstit!

Dacă e ceva în neregulă cu declarația ta fiscală, spune-i Fiscului de la început. E esențial să declari deschis toate faptele relevante și să explici de ce lucrurile au mers rău. Nefăcând asta, riști creșterea penalităților (și chiar o investigație penală) când povetea va ieși la iveală.

7. Fii cu un pas înainte!

Recitește cu atenție orice răspuns pe care vrei să-l transmiți Fiscului. Dacă crezi că ”Fiscul mă va întreba despre X”, răspunde-i și oferă-i documentele necesare. Să fii cooperant și să dai acces la documente te ajută să reduci penalizările și, în plus, vei în grafic cu inspecția.

8. Pregătește cu grijă întâlnirile!

Cere o agendă a întâlnirilor, pentru a te pregăti temeinic, inclusiv cu documente. Verifică minutele și fă amendamentele necesare. Acestea pot fi aduse ca probă dacă se ajunge în instanță!

9. Acceptă și o mediere!

Medierea nu înseamnă capitulare, iar compromisul se poate dovedi avantajos pentru ambele părți, pentru a închide un caz și a nu se ajunge la un proces costisitor în instanță.

Sunt recomandări valabile inclusiv pentru marii contribuabili. Pentru mai multe, vă reamintim de ghidul TPS pentru protecție și reacție fiscală. În plus, căutați să beneficiați cât mai mult de baza de date TPSoft, un fel de Connect aflat oricând la dispoziția dumneavoastră pentru a vă arăta care sunt zonele de ... protecție fiscală.